Een ontmoeting met.....

31 januari 2014 - Chachoengsao, Thailand

Na mijn vorige bericht ben ik snel in langs de oostkust in noordelijke richting gefietst. De oostkust van Thailand is super mooi. Mooie witte stranden, 30 tot 35 graden mt een zonnetje, veel vissersdorpjes, zoutvlaktes en garnalen kwekerijen. Er loop 1 grote weg van noord naar zuid(of andersom natuurlijk) die op sommige punten niet te vermijden is, wat betekend dat je op een super grote snelweg rijd. Maar de grote stukken dat ik pal langs de kust over kleine rustige weggetjes kon fietsen was heerlijk. Ik heb de afgelopen week ook weer 3 keer bij een tempel geslapen, wat me geweldige ervaringen heeft gebracht.

De eerste was een tempel aan het strand waar ik van een warme douch, stroom(mijn camera was leeg dus kwam op een goed moment) drinkwater en een ontbijt met rijst en curry werd voorzien. Daar kwam nog eens bij dat is s'ochtens een prachtige zonsopkomst in de zee vanuit mijn tentje kon bekijken. Bij de tempels heb ik ook altijd veel gezelschap van straathonden(die worden daar gevoerd), die na 2 hapjes eten je vriend zijn en naast je tent slapen en voor je waken.

De tweede tempel was ook geweldig. Vanaf de grote weg zag ik een hele grote boedha staan. Ik besloot eens te gaan kijken of ik daar eventueel kon slapen. Het was een oudere en minder verzorgde tempel. Duidelijk een tempel waar je als toerist niet speciaal naar toe gaat. Rond de tempel liepen een aantal monniken in hun oranje gewaad. Doordat ik de afgelopen tijd veel met monniken heb gesproken en gezeten is de omgang met hun nu heel gewoon(waar het eerst nog een beetje spannend en nieuw was). 1 van de monniken sprak een beetje engels en ik vroeg of ik hier kon blijven slapen. Ze hadden geen gasthuis, maar kamperen was geen probleem. En zo zette ik s'avonds mijn tentje aan de voet van een grote verlichte boedha. Super bijzonder! Ik kreeg noodels rijst en appels als avond eten en kon gebruiken maken van hun douch(heeel smerig maat voor mij totaal geen probleem) de volgende ochtend kreeg ik een schilderij van de boedha(A5 formaat was best lastig meenemen is op de fiets) en ketting met een hanger van de boedha. Daarnaast kreeg ik ook nog 3 rijst maaltijden, 3 appels, 3 gekookte eieren, 5 pakjes soyamelk, 20 koekjes en 12 cakejes mee voor mijn lunch. Het ontbijt aan tafel met 8 monniken was ook een hele eer en beleving!

Na al dit goed besloot ik voor de volgende nacht weer op zoek te gaan naar een tempel. Vanaf de weg zag ik een super grote, goed onderhouden tempel. Zo een waar je als toerist wel een kijkje zou nemen. Ik reed ernaartoe en vond een monnik die een beetje engels sprak. Hij gaf aan dat ik kon blijven slapen en dat ik 'hier' even moest wachten. Hij liep weg en wat ik geleerd heb is dat het beter is om niet om 4 uur naar een tempel te gaan voor een vraag omdat ze dan moeten bidden/mediteren. Ik wachtte een uurtje tot de monnik terug kwam. Hij gebaarde me mee te lopen. Ik liep met een mee en na het uit trekken van het schoeisel liepen we een ruimte binnen. Hier zat een monnik onderuitgezakt op een stoel voor zich uit te staren, Hier had ik zowaar een ontmoeting met de opper monnik van het compex. De monnik met wie ik was ging op zijn knieen en maakte buigingen. Ik wist niet goed wat te doen dus ik ging ook maar op m'n knieen. De oppermonnik draaide zijn hoofd en staarde me verwachtingsvol aan. Ik besloot de buigingen van de andere monnik zo goed mogelijk te imiteren maar had totaal niet opgelet wat hij deed. Ik maakte buigingen en legde tussen de buigingen door mijn handen op elkaar en keek naar de oppermonnik. Hij keek me strak en een beetje angsaanjagend aan. Hij gaf me strek het gevoel dat ik iets niet goed deed. Toen ik klaar was begon de andere monnik te praten. Hij legde (in het Thais) uit wat ik kwam doen en wat ik wilde. Ondertussen bleef de oppermonnik mij aanstaren en ik wist niet goed waar ik moest kijken. De oppermonnik knikte naar de andere monnik die vervolgens weer de buigingen maakt, shit, weer vergeten te kijken wat hij nou precies deed. Ik maakte ook mijn buigingen, gelukkig telde de monnik die mij mee nam nu mee(hij had ook wel door dat ik geen idee had wat ik moest doen en dat ik het net verkeerd deed) ''one, two, tree finish'' fluisterde hij. Dat was het, alleen maar 3 buigingen op je knieen met tussendoor je handen op elkaar. Ik heb geen idee meer hoeveel ik er de eerste keer deed(is een vage waas geworden) maar ik denk dat het er een stuk meer waren. We liepen naar buiten en ik werd me langzaam bewust van wat er zohuist gebeurd was. De monnik met wie ik was aan gaf aan dat ik onder aan afdak naar de tempel in mijn tent mocht slapen. Hij liet de douche zien en vertelde dat het ontbijt morgen om 8 uur was. Toen liep hij weg. Ik sprak in de avond nog met wat andere monniken en werd vroeg mijn tent in gedreven door de vele muggen. Het was niet zo gezellig als dat het de avond daarvoor met de monniken was maar dat was geen probleem.

De manier waarop de monniken met hun eten omgaan is nog wel leuk om te vermelden. In de ochtend vroeg komen twee of drie mensen(burgers) lang die allerlei lekkernijen en zoetigheid brengen. Dit is super veel en ik denk dat ze daarmee hun respect tonen. Ze buigen voor de monniken en geven met een bepaald ritueel het eten. De monniken pakken het eten gretig aan en lopen dan weg. Het eten word op een grote tafel uitgespreid en de monniken komen een voor een lang om uit te zoeken wat ze lekker vinden. Alles wat overblijft gaan naar de tuinman, de gast(ik dus) of de honden rond de tempel. Naast al die zoetigheid eten ze s'ochtends altijd rijst met curry.

De monniken zijn ochtend mensen. Als ik er slaap hoor ik rond 5 uur de eerste mensen langs mn tent lopen. Bij de laatste tempel werd op 10 voor 5 de gong(die pal naast mijn tent hing) een kwartier lang geluid. Daarna om 6 uur ging de muziek had aan omdat er een bruiloft werd voorbereid. Om 6 uur gaan de monniken voor hun eerste gebed/meditatie. Gelukkig sliep ik steeds vroeg waardoor het ook niet erg is om vroeg wakker te worden.

Oja, Ik ben nu in Chachoengsao. een stad ten oosten van Bangkok. Ik ben eergister door het zuidelijke deel van bangkok gefietst en van onveilige situaties is absoluut geen sprake. Door heel Thailand zie ik zo nu en dan een demonstratie maar die gaan er helemaal niet geweldig of agressief aan toe! Vooralsnog is het voor mij hier helemaal veilig.
Morgenavond komt Susan en we rijden samen naar het oosten en zullen dus niet Bangkok in gaan rond de verkiezingen.

Statistieken:

Dag 154          90km             parkeerplaats politiebureau(in tent)

Dag 155          110km           Tempel(strand)

Dag 156          155km           Strand

Dag 157          100km           Tempel

Dag 158          105km           Tempel

Dag 159          65km             Bungalow

Dag 160           0km              Bungalow

Ik heb gister voor het eerst sinds ruim een maand weer eens betaald voor mijn onderkomen. Wat best stom was omdat ik weet dat het ook zonder kan. Het is wel lekker om hier even uit te rusten voordat Susan er is.

Laah Gohn Krab

1. Kees van Boxel:
    Hoi Max,
    Goed verhaal weer! Veel plezier de komende weken met Susan.
  2. Ronald en Linda:
    31 januari 2014
    Hoi Max, mooie ervaringen weer, ik denk dat ik ook maar een sabbbatical neem en een jaartje ga fietsen met jou!
  3. Carry:
    31 januari 2014
    Hoi Max, gezellig verhaal zat hardop te lachen bij Hylke in de kapsalon.
    Susan hoeft de geitenkaas van Jacomien bij zich. En het kerstkadootje van Oma Nel.
    Tot snel
    Xarry
  4. Carry:
    31 januari 2014
    Ik zie dat ik ook dyslexie heb , hihi Ik bedoel Susan heeft de geitenkaas bij zich.
    Xarry
  5. Bram:
    Awesome brooo
  6. Ilvi:
    Mam
    Max wilde oma haar cadeau op z'n rekening want wisselen kost veel geld Slimmert!
    Leuke verhalen Max
    Als je zelf maar geen monnik wordt !
    Have fun !
    Xx
  7. Alice:
    Hoi Max,

Ik kan alleen maar zeggen dat ik je bewonder! Wat een reis.. Heel veel plezier straks met Susan, is je baard er al af? XXX Alice
  8. Bep Irik:
    1 februari 2014
    Schitterend om jou verhalen te lezen.
    Geniet vooral ook met je vriendin.
    Veel plezier.
    Ik blijf je volgen.
    Groetjes Bep
  9. Carry:
    2 februari 2014
    Hoi lieve Max,
    Ik heb heel je verhaal gelezen.
    Ik zit met kees en carry thee te drinken.
    Met mij gaat het ook steeds beter.
    Ik heb de mooie foto's gezien.
    bewaar een stukje shag van je baard voor me hahaha
    heel veel plezier met Susan
    kusjes oma nel
  10. Peter:
    2 februari 2014
    Ha Max! Mooi verhalen allemaal:) Hoorde gister van Tonsai Beach, is een meesterlijk mooie klimlocatie.... Misschien als je er in de buurt bent waard om te bezoeken. Groet!
  11. Lydia /Marc:
    6 februari 2014
    Hey Max, leuk om je na al die jaren te zien ! En je verhalen te lezen! Knap en bijzonder hoe je het allemaal doet ! Heel veel plezier met het vervolg van je reis met je vriendin nu.Wij , jaa jouw oom en ik vinden t leuk om meer te lezen en zien van je! Jij doet wat veel mensen zouden willen ,maar niet durven ,gewoon doen, maar dat deed je vroeger ook al in de bosjes bij de tennisbaan in Muiderberg;)